top of page

Opsamling

Akupunktur mellem evidens og erfaring

Hvordan er deltagerne organiseret i netværk?

 

Det danske akupunkturnetværk på nettet er blevet kortlagt via linkforbindelser.

 

Der tegner sig tydelige grupperinger opdelt efter generelle (samfunds)sfærer ud over akupunktørerne selv; videnskaben, medierne, lægmænd og offentlige instanser.

 

Der er overordnet er et skel mellem akupunktørerne på den ene side og videnskaben på den anden side.

 

Eventuel kommunikation mellem disse sfærer går typisk gennem medierne eller offentlige instanser.

 

En vigtig tilføjelse er en mindre gruppe af akupunktører, som er adskilt fra resten, men knytter sig tæt og direkte til videnskaben.

Hvordan er tilknytningerne til de to værdiregimer evidens og erfaring?

 

Akupunktur i Danmark er som felt påvirket af forskellen mellem to forskellige verdener, her analyseret som værdiregimerne ’vestlig evidensbaseret’ og ’østligt erfaringsbaseret’ medicin. Disse har vi undersøgt i form af deres sproglige udtryk i hvad vi har kaldt diskursive paradigmer, repræsenteret i keywords.

 

For det første viser det sig, at hver af de ovennævnte sfærer forholder sig til disse paradigmer på forskellige måder. Specielt interessant er det, at de to forskellige akupunktør-grupperinger har markant forskellige referencer – den ene taler primært om Kina og erfaring, mens den andens fremhævning af evidens og videnskab minder om videnskabssfærens.

 

Herudover viser det sig imidlertid, at de to paradigmer når de mødes i dansk akupunkturdebat ikke er så afgrænsede som først antaget, idet nogle sfærer og aktører trækker på ord fra begge.

 

Ordet effekt går igen blandt samtlige sfærer: Interesserer man sig for akupunktur, er det altså i forbindelse med, om akupunktur virker – uafhængigt af paradigme.

 

Analyseres specifikke aktørers citater nøjere, viser der sig en rigere kompleksitet. For nogle hersker usikkerheden på trods eller på grund af de mange forskellige svar. Nogle er stærkt påvirkede af enten evidens eller erfaring. Andre igen kombinerer det bedste fra to verdener.

 

En vigtig aktør i kontroversen er Sundhedsstyrelsens Råd vedr. Alternativ Behandling, som både er populær og virker medierende. SRAB har som formål at skabe dialog mellem de forskellige parter. På sin hjemmeside tillægger rådet større betydning og legitimitet til det evidensbaserede paradigme.

Vi har set, hvordan den danske kontrovers omkring akupunktur er kendetegnet ved et rigt netværk med afgrænsede grupperinger.

 

Spørgsmålet ”Virker akupunktur?” kan besvares med alt fra ”Nu kan jeg sove om natten” til ”Der er ikke signifikant evidens når der tages højde for placeboeffekter”. Når akupunkturnålen importeres fra Kina til Danmark, skabes en ny konstellation mellem regimerne evidens og erfaring. Grænser udfordres og nye sammensmeltninger opstår. Hver enkelt aktør må navigere i dette spændingsfelt på sin egen måde.

bottom of page